Anne Sütünün Besin Öğesi Örüntüsü

Anne sütü; beyaz renkte, yoğunluğu 1025–1035 arasında olan ve 1 litresi 640–660 kalori veren bir sıvıdır. Isısı 37° dir. İçinde bol miktarda protein, karbonhidrat, vitamin ve mineraller bulunur. 6 aya kadar çocuk beslenmesinde tek başına yeterlidir. Her yönden diğer hayvan sütlerinden üstündür.

Protein
Bütün sütlerde olduğu gibi anne sütünün de proteini; kazein, laktalbumin, laktoglobülin’den ibarettir. Kazein, annenin meme bezlerinde yapılır. Diğerleri ise memeye kandan geçer. Anne sütünde protein oranı % 1,5-1.12 g'dır.

Şeker
Süt şekeri laktozdur. Anne sütünün şeker oranı % 6,5-7 g’dır.
Yağ
Anne sütünde ortalama yağ oranı % 3,5 – 5 g’dır. Bazı annelerin sütleri çok yağlıdır. Bu sütü emen çocuğun vücudu yağlara karşı hassas ise ishaller, döküntüler ve aşırı gaz sancıları görülebilir. Ancak bu durumda bile çocuk memeden kesilmemelidir.

Mineral Maddeler
Anne sütünün mineral miktarı ilk aylarda çocuğun ihtiyacını karşılayacak şekildedir. Ancak bebek büyüdükçe yetersiz olur.

Vitaminler
Anne sütünün içindeki vitamin miktarı annenin beslenmesine göre değişir. Anne sütünde yeteri kadar A ve C vitamini, az miktarda D vitamini vardır. Anne sütü almayan çocuklara doktor tavsiyesi ile vitamin takviyesi yapılmalıdır. Bir litre anne sütünde 22 IU. D vitamini bulunur. Hâlbuki çocuğun D vitamini ihtiyacı daha fazladır; çünkü D vitamini kemik ve dişlerin gelişimi için gereklidir.

 
 
Copyright © BEBEK BESLENMESİ