Memeden Kesme

Anne için bebeği ile arasındaki çok özel bir ilişkinin sonlandırılması anlamına gelen memeden kesme kararı, tamamen kişisel olarak verilecek bir karardır ve bu kararda annenin işe başlaması, annenin veya bebeğin sağlık sorunları ya da sadece artık zamanın geldiğinin düşünülmesi gibi nedenler etkili olabilir. Memeden kesme bebeğin yaşamında önemli bir dönemeçtir ve bebek anne memesini emmeyi tamamen bırakarak tüm gıdasını diğer besinlerden almaya başladığında memeden kesilmiş demektir.

Anne sütü ilk 6 ay en önemli besindir; çünkü bebek 6 aylık oluncaya kadar anne sütü tek başına beslenmeye yeter. Bundan sonraki dönemlerde püre haline getirilmiş besinlerin veya sütle karıştırılmış tahıl unlarının verilmesine başlamak gerekir. Böylece gün geçtikse artan hareketliliği için gereksinme duyduğu enerjiyi ona sağlayacak ilave kalori verilmiş olur.

Son yıllarda bebeklere anne sütü verme oranı, bütün dünyada artmıştır. Bu, doğumdan başlayarak belirgin bir beslenme düzeni ve eğitimi yapılan ailelerde daha da artmıştır. Emzirme süresi de aynı şekilde uzamıştır.

Çocuk Memeden Kesileceği Zaman Dikkat Edilecek Noktalar
Çocuk kendi istediği zaman değil, koşullar elverdiği zaman memeden kesilmelidir. Onun için çocuğun memeyi bırakması, anne sütünün kesilmesi gibi problemlere karşı önlem alınmalıdır. Memeden kesileceği zaman çocuğa ait koşulların ve çevresel koşulların oluşması gerekir.

Çocuğa Ait Koşullar
Çocuğun bedenen sağlıklı olması gerekir. Eğer hasta ya da diş çıkarıyor ise iyileştikten sonra memeden kesilmelidir. Memeden kesilecek çocuklar, büyüme ve gelişme bakımından normal ölçülerde, neşeli canlı ve hareketli olmalıdır.
Bebek, biberonla beslenmeye alıştırılmalıdır. Meme ile beslenirken bir öğün biberonla besleme eklenirse hem biberona alışır hem memeyi bırakabilir. Bu nedenle biberonla besleme sayısı gittikçe artırılırsa memeden kesilme daha kolay olur.

Ek besinlere alıştırılmış olmalıdır. Yaşı ne olursa olsun ek besinlere alıştırılmış bir çocuk memeden kesilebilir. Katı besinleri çiğnemeye alışmış olan çocuklar bu duruma kolay uyum sağlar. Bu nedenle 6 aydan önce memeden kesme düşünülmemelidir.

Birden bire anne sütünden kesilen ve yapay beslenmeye geçen süt çocuklarında, beslenme bozuklukları ve iştahsızlık gözlenebilir. Çocuk şaşkınlık içindedir ve emniyet duygularını kaybeder.

Çevresel Koşullar
Çocuğu memeden kesmek için uygun mevsim seçilmelidir. Sıcak yaz aylarında, besinlerin ve mamaların saklanmasında, buzdolabı olsa bile güçlükler çıkabilir; bu nedenle serin aylarda memeden kesmelidir.
Ortam, çocuğun memeden ayrılmasına karşı göstereceği tepkilere uygun olmalıdır. Evde misafir veya sözü geçer kişiler bulunmamalıdır. Seyahatteyken de memeden kesme girişiminde bulunulmamalıdır. Beslenme güçlükleri ve huzursuzluk uygulamayı engelleyebilir. Memelere acı biber sürmek çok yanlış davranışlardır.
Çocuğun memeden kesilmesi, bilimsel ve bilinçli bir şekilde, yavaş yavaş yapılmışsa, anne sütü de kendiliğinden azalarak sorun yaratmadan kesilir. Anneye veya çocuğa ait nedenlerle, anne sütünden birden bire kesilmesi zorunluluğu oluşması durumunda, memelerde süt birikimi ile ilgili problemler ortaya çıkabilir; memeler şiş, gergin ve ağrılı olur. Bu durumda memeler bir bezle iyice sarılır ve buz torbası uygulanır. Çok zor durumda kalmadıkça memeler sağılmaz ve sulu besinler verilmez.

 
 
Copyright © BEBEK BESLENMESİ