Emzirme Teknikleri

Yeni doğan bebeklerin 24 saatte 6–12 kez emzirilmesi gerekebilir Günde 8 defa emzirmek genelde tercih edilen sayıdır. İlk günler ve haftalarda emzirme 1 saate kadar uzayabilir. Emzirmede temel kural, bebeğin önce bir memeden daha sonra ara verip altını temizleyip diğer memeden emzirilmesidir.


Emzirme esnasında, günde bir defa meme başının su ile silinmesi gerekir. Sabunla veya karbonatlı su ile temizleme meme ucunun kolayca tahriş olmasına ve çatlamasına neden olur.


Emzirmeye başlamadan önce temizlenmiş meme ucu, baş ve işaret parmakla yuvarlanarak daha belirgin hale getirilip yavaşça bebeğin burnuna ve üst dudağına dokundurularak bebeğin ağzının açılmasına yardımcı olunur.


Ağzı açılan bebeğe göğsü yaklaştırırken ellerin bebeğin omzunda ve sırtında olması gerekir. Emzirme esnasında meme çevresinin büyük kısmı bebeğin ağzının içinde, çenesi de göğsün içinde olacaktır Bebeğin iyi beslendiği, derin ve düzenli emmesinden ve yutma sesinden anlaşılabilir. Eğer bebek doğru konumlandırılmazsa sadece meme ucunu emer bu durum çok acı verdiği gibi meme uçlarının zarar görmesine neden olur. Ayrıca sütte tam boşalmaz Bebek doğru konumlanmamışsa, bebek göğüsten çekerek çıkarılmamalı, onun yerine ağzının köşesinden küçük parmakla damakların arasına girerek meme ucu nazikçe çıkarılmalıdır. Bebeğe doğru konum verildikten sonra emzirme işlemi tekrarlanmalıdır.

Emzirildikten sonra bebek, anne omsuzuna yatırılarak sırtı hafif hafif sıvazlanıp gazı çıkarılmalıdır. Bebekler ağızdan gaz çıkarırken çok az da mama dışarı çıkarır. Bu kusma değildir. Anne önceden omzuna temiz bir tülbent koyarsa üstü kirlenmez. Gazı çıkartılmadan yatırılan bebeklerin kusabileceği, kusmasa bile gaz sancısından rahatsızlanıp ağlayacağı unutulmamalıdır. Emzirilip gazının çıkması sağlanan bebek uyuması için fazla sarsmadan hafif sağa dönük (yan) şekilde yatırılır. Bu pozisyon onun, kusması halinde boğulmasını engeller. Bebeklerin beslenmeden sonra altı değiştirilmemeli bu işlem, beslenmeden önce yapılmalıdır.


 
 
Copyright © BEBEK BESLENMESİ