Hazır Mamaların Bileşimleri

Anne sütünün yanı sıra bir yaşının altındaki bebeklere verilebilecek besleyici elemanlara sahip ve resmi olarak onaylı mama türü “yeni doğan formülü” olarak adlandırılır. İnek sütü, bu formülün temel yapı taşıdır.

Bebek mamaları için gereken kimyasalların çoğu ABD’de üretilmektedir. Aşağıda sıralanan maddeler bu mamalarda mutlaka bulunmak zorundadır:

Protein, yağ, linoleik asit, A-C-D-E-K-B1-B2-B6-B12 vitaminleri, folik asit, kalsiyum, magnezyum, demir, çinko, bakır, fosfor, sodyum klorid, potasyum klorit.

Ayrıca inek sütünden elde edilmeyen ürünlerde “biotin, choline ve inositol” bulunmak zorundadır.

Hipoalerjik formüller; özel sağlık problemleri olan bebeklerin olası tıbbi komplikasyonlar yaşama ihtimalini, en düşük seviyeye indirir. Bu tür beslenme ögelerinin içeriği, ham aminoasitlerle harmanlanır. Bu tip formüller, özel yapılarından dolayı bazen temel bebek beslenmesinde veya tıbbi bakıma ihtiyaç duyan bebeklerin beslenmesinde kullanılır; ayrıca, inek sütüne veya diğer maddelere karşı alerjisi olan bebekler için de bu formül kullanılır.

Bir bebeğin tüm beslenme gereksinimini karşılayacak biçimde geliştirilmiş bir bebek mamasının bazı özelliklere sahip olması gerekmektedir. Bu özellikler şunlardır:

 Anne sütünde bulunan ve bebeğin bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlayan prebiyotik lif içermelidir.
 Anne sütünde olduğu gibi düşük protein olması ve sağlıklı büyüme için gerekli tüm aminoasitleri içermelidir.
 Anne sütü esas alınarak ayarlanmış, sindirimi ve emilimi kolaylaştıracak oranda bir yağ karışımı içermelidir.
 Anne sütünde olduğu gibi karbonhidrat kaynağı olarak yalnızca laktoz içermesi; laktoz; kalsiyum ve yağın emilmesini kolaylaştıracak, prebiyotik liflerle birlikte bağırsaklarda normal bakteri florasının oluşumunu sağlayacaktır.
 Bebeğin henüz tam olarak gelişememiş böbrekleri dikkate alınarak anne sütündeki oranlarda mineral içermesi gerekir.

 
 
Copyright © BEBEK BESLENMESİ