Mamaların Bebeklere Verilme Şekilleri

Mamalar bebeklere biberonla ve kaşıkla olmak üzere iki şekilde verilir:



Mamaların Biberonla Verilişi
Mamalar bebeğe, kaşıkla ya da biberon denilen şişelerde verilir. İlk aylarda çocukta emme refleksi kuvvetli olduğu için kaşıkla besin alması zor ve sakıncalıdır. Bebek mamayı biberondan kolaylıkla içer.


Çocuğu biberonla emzirmek çok dikkat ister. Biberonun ve emziğin temizliği, özelliği, biberonun verilme şekilleri iyi bilinmeli ve titiz davranılmalıdır.


Biberonla emzirme için; anne ellerini iyice yıkamalı, hazırlanan mamayı sterlize edilmiş biberona koyduktan sonra emziği biberona geçirerek mamanın sıcaklığını kontrol etmek için biberonu baş aşağı çevirmelidir. Mama normal akıyorsa ve sıcaklığı da iyi ise çocuğa vermelidir. Sıcaklığının iyi olup olmadığını kontrol etmek için bileğin iç kısmına birkaç damla mama damlatılır. Deri, mamayı ılık olarak hissediyorsa sıcaklık normaldir.


Anne, meme emzirirken yaptığı gibi, bebeği kucağına alarak rahat bir sandalyeye veya divana oturmalıdır. Bebeğin 45 derecelik açı yapacak şekilde tutulması, rahat emebilmesi için gereklidir. Bebek; bir öğün sol kola, bir öğün sağ kola yatırılarak emzirilir.


Biberon, çocuğa daima yarı dik durumda verilmelidir. Biberon çok yatay tutulursa çocuk hava yutar, çok dik tutulması durumunda ise yeteri kadar mama ememez.


Beslenme süresi, çocuğun emme gücüne ve yaşına göre değişir. Bu süre, çocuğun kuvvetine ve iştahına göre 10–20 dakikadır.


Beslenme sonunda çocuk dik tutularak gazı çıkarılmalıdır. Bu yapılmadığı takdirde çocukta kusma ve gaz sancıları görülebilir.


Biberon Özellikleri
 Temizlemesi kolay, kansorejen madde taşımayan malzemeden yapılmış biberon tercih edilmeli,
 Temizlenmesi düşünülerek köşeli biberon tercih edilmemeli,
 Biberonun doldurulmasını ve temizlenmesini kolaylaştıracak şekilde geniş ağızlı olmasına dikkat edilmeli,
 Biberonun üzerindeki işaretler net olmalı,
 Biberon kapağı, biberon emziğini tamamen kapatmalı sızdırma yapmamalıdır.

Mamaların Kaşıkla Verilişi
4.-6. aylarda kaşıkla yedirmede mamanın bir kısmı dışarı döküldüğü için bebeğin aldığı mama miktarının hesaplanması zorlaşır; bu nedenle biberon tercih edilmektedir. Ancak anne sütünün yeterli olmadığı ve karışık beslenmenin uygulandığı hallerde tamamlayıcı besinlerin tahta ya da porselen kaşıkla verilmesi daha doğru olur.


8.-10. aydan sonra ise bebek artık ufak parçalara bölünmüş haldeki sofra yemeklerini boğulmadan yutabilir. Bebekler; sinir, sindirim ve böbrek işlevinin olgunlaşmasına göre bir beslenme dönemden diğerine geçer. Her bebeğin olgunlaşma süreci farklıdır; bu nedenle kaşıkla beslenmeye geçiş, bebekten bebeğe farklılık gösterir.

Geçiş dönemindeki bebekler, oturmaya başlar. Oturabilmeleri, katı gıdalara geçmek için zamanın geldiğini gösterir. Kaşığın ne işe yaradığını fark ederler. Katı gıdaları; renk ve tatlarına göre ayırt edebilmeyi, yutabilmeyi ve çiğnemeyi başarırlar. Sindirim sistemi ve böbrekleri, çeşitli besinleri sindirebilecek ve atıkları vücuttan uzaklaştırabilecek olgunluğa ulaşmıştır.

Mama yedirmede kullanılan kaşıkların sapları, daha uzun; çukur kısımları, normal kaşıklara oranla daha az çukurdur. Mama yedirmede metal kaşık yerine porselen kaşık tercih edilmelidir.

 
 
Copyright © BEBEK BESLENMESİ