Meyve Suları

Bebeklerin vitamin ve mineral ihtiyaçlarını karşılamak üzere meyveler, meyve suyu veya püre halinde verilir. Bebeklerde kullanılan meyveler; elma, narenciye, nar, armut ve şeftalidir.

Elma: Tatlı olmalıdır. C vitamininin kaybını önlemek için cam rende ile rendelenir. 1-4 aylarda suyu, 4. aydan itibaren püresi verilir. Çiğ elma suyu 4. aya kadar verilmemelidir. Pişirilmiş elma armut ve ayva suyunun sindirimi daha kolaydır. Elmanın içinde bulunan pektin maddesi ishali ve bağırsakta zararlı maddelerin meydana gelmesini önler.


Narenciye (turunçgiller): Portakal, limon, greyfurt, mandalina cam limonlukta sıkılarak suyu çıkartılır, süzgeçten veya tülbentten süzülür, içine ilk aylarda su ve şeker ilave edilerek bebeğe verilir. Meyve suları hazırlandıktan hemen sonra verilmelidir. Bekletilmesi halinde C vitamini kaybı olur. 1. aydan itibaren 1 çay kaşığından başlanarak alıştıra alıştıra verilir.


Muz: 3. aydan itibaren verilir. B2 vitaminleri ile fosfor ve magnezyum bakımından zengindir. Ayrıca bol miktarda şeker ihtiva eder. Çocuğa verilecek muz, olgun olmalıdır. Başlangıçta muz ezilerek ve biraz şekerli su ile süzgeçten geçirilerek verilir. Çocuk alışınca ezme halinde yedirilir.
Ham veya aşırı olmuş muzlar, ishal yapar.


Şeftali: 2. aydan itibaren verilir. Suyu ishale iyi gelir. Ham olan şeftaliler ishale sebep olur veya ishali artırılır. Bunun için olgun şeftaliler iyice yıkandıktan sonra, cam rendeden geçirilip üç kat tülbentten süzülerek hazırlanır.


Diğer meyveler: Çilek, dut gibi meyveler emilmesi güç olduğundan tercih edilmez. Tatlı üzüm suyu, peklik çeken çocuklara verilebilir. Ayrıca üzüm, içindeki potasyum nedeniyle idrar söktürmede kullanılabilir.

 
 
Copyright © BEBEK BESLENMESİ