Besin Öğelerinin Sindirimi

Sindirim; besin öğelerini sindirim kanalından emilmeye hazırlayan fiziksel, kimyasal ve mekanik bir olaydır. Büyük moleküllü besin öğeleri, yapılarını oluşturan yapı taşlarına ayrılarak kana geçebilecek duruma gelir. Örneğin, proteinler çok sayıda aminoasitten oluşmuş büyük moleküllerdir. Sindirim sırasında aminoasitler serbest duruma geçer. Sindirim olayından sonra emilme başlar, sindirim için enzimler gereklidir.

Proteinin Sindirimi
Proteinlerin sindirimi ve emilmesi aminoasitlere ayrılması suretiyle olur. Proteinlerin esas sindirimi ince bağırsaklarda meydana gelir. Anne sütüyle beslenmede sindirim daha kolaydır. Nadir olmakla birlikte parçalanamayan albüminlerin emilmesi, alerjiye sebep olur.
Karbonhidratların Sindirimi
Glikoz, früktoz, galaktoz gibi monosakkaritler, doğrudan doğruya ince bağırsakta emilerek kana geçer.
Yağlarda Sindirim
İnce bağırsakta pankreasın sağladığı lipaz, yağları safra asitlerinin yardımı ile yağ asiti ve gliserine ayırır. Süt çocuğunda yağların emilmesi karbonhidrat ve proteine nazaran daha geç ve zordur.

Vitaminler
Çoğu, beraber bulunduğu gıdadan ayrılarak kolaylıkla emilir.

Mineral Maddeler
Bulundukları gıdadan ayrılarak inorganik maddeler meydana getirir ve emilir. Demirle, kalsiyum birbirinin emilimini olumsuz etkiler. Demirli preparat veya yiyecekler süt ve süt mamulleriyle birlikte alınmamalıdır.

Su
Yiyeceklerin vücutta sindiriminde su önemli bir kaynaktır.

 
 
Copyright © BEBEK BESLENMESİ