Enerji ve Besin İhtiyacı

Çocukların besin ve enerji ihtiyacı, yetişkinlere göre farklılık gösterir. Süt çocuklarının vücutlarında yeni dokuların yapılması nedeni ile protein, mineral ve vitaminlere gereksinim fazladır. Büyüme sürecinde önemli miktarda enerji gereklidir. Çocuklar henüz kendi kendilerine yemeyi öğrenmediklerinden beslenmeleri için hazırlanacak diyetler çocuğa uygun olmalı ve belirli besin öğelerini içermelidir.

Enerji İhtiyacı
Kalorinin büyük bir kısmı, yağlar ve karbonhidratlardan sağlanır. Anne sütündeki karbonhidrat (laktoz) ve yağlar kolay emilir. 6.–12. aylar arasında enerji (kalori) ihtiyacını katı ve sıvı yağlar, pekmez, bal, reçel (günlük ortalama bir tatlı kaşığı) ve şekerler (günlük ortalama iki tatlı kaşığı) karşılar. Bebeğin protein ihtiyacı oldukça yüksektir. Vücut dokularının büyümesi, devamlı protein sentezini gerektirdiğinden kaliteli ve yeterli protein alınması şarttır. Anne sütü, yeni doğan için örnek protein niteliğindedir. Örnek proteinin sindirim oranı %95 kadardır. Bebeklerin kilogram başına kalori ihtiyaçları;
1–3 ay arasında kilogram başına …………….. 120 kalori
4–9 ay arasında kg başına……………………. 110 kalori
10–12 ay arasında ise kg başına………………105 kalori şeklindedir.


Protein İhtiyacı
Bebeğin ilk yıllarda protein ihtiyacı oldukça yüksektir. Vücut dokularının büyümesi, devamlı protein sentezini gerektirdiğinden kaliteli ve yeterli protein alınması şarttır.
0–3 aylarda kg başına günde 3,3 g
4–6 aylarda kg başına günde 2,6 g
7–9 aylarda kg başına günde 2,1 g
9–12 aylarda kg başına günde 1,7 g’dır.


Mineral Madde İhtiyacı
Yeni doğanın vücudunda mineral madde miktarı yetişkinden azdır. Gerekli olan mineral maddelerine büyüme çağında çok ihtiyaç vardır. 0-1 yaş grubu çocukların günlük ortalama mineral maddelere olan ihtiyacı aşağıda verilmiştir:
Kalsiyum 150–300 mg
Demir 5–7 mg
İyot 0.15–0.30 mg
Fosfor 250–300 mg
Potasyum 4–8 mg
Sodyum 8–10 mg


Vitamin İhtiyacı
Her yeni doğana yaşamının ilk gününde mutlaka K vitamini yapılması gerekir. Bu, yeni doğanlardaki kanama eğilimini ortadan kaldırmak için gerekli bir şeydir ve hastanede, kas içine enjeksiyon şeklinde uygulanır. Dengeli beslenen, herhangi bir hastalığı olmayan, sağlıklı çocuklara ekstra vitamin vermeye gerek yoktur. Doktorun böyle bir öneride bulunması halinde, tavsiyelerini dikkatle uygulamak gerekir, zira yüksek dozda vitamin ve mineraller de zararlı olabilmektedir. Hızlı büyüme çağında vitaminlere çok ihtiyaç vardır. Süt çocuğunun vitamin ve mineral ihtiyacını normal durumlarda anne sütü, 4.–6. aya kadar karşılayabilir. Daha sonra ek besinlerle ihtiyaç karşılanmalıdır. 0–1 yaş grubu çocukların günlük ortalama vitamin ihtiyacı aşağıda verilmiştir:
Vitamin A 1500 LU.
Vitamin D 400 LU.
Vitamin B1 0.4-0.6 mg
Vitamin B2 0.4-0.6 mg
Vitamin B6 0.2-0.5 mg
Vitamin B12 0.2-0.3 mg
Niasin 5 mg
Vitamin C 20-30 mg’dır.


Sıvı İhtiyacı
Bebeklere günde ortalama kilogram başına 150- 175 mililitre sıvı verilebilir. Anne sütü ilk dört ay bebeğin su ihtiyacını karşılar; ancak aşırı kusma, ishal, ateş gibi olağan dışı durumlarda su vermek gerekir.


Katı besinlere başlandığında, ek suya da başlanır. Dört-altı aydan büyük bebeklere, aldıkları besinle birlikte günde 4–6 kez su verilmelidir.


Besinlerin hepsinde bir miktar su mevcuttur. Meyve ve sebzelerin % 80-95’i sudur. Çocuğa yüksek oranda protein içeren et, yumurta sarısı verildiğinde, atıkların böbreklerden atılabilmesi için bebeğin ek suya gereksinimi fazlalaşır. Meyve suları, meyveler, sebzeler, puding ve muhallebinin böbrek atılım yükü az olduğundan bu tür besinler fazla ek su içilmesini gerektirmez. Çoğu anne, çocuğu fazla su içiyor diye gereksiz kaygıya kapılır. Oysa çocuklar, beden ağırlıklarına göre erişkinlerden daha çok sıvı almalıdır; çünkü vücutları % 50–75 oranında su içerir. Öte yandan çocuk az yerse, fazla hareket ederse, ateşi, kusması, ishali varsa, hava sıcaksa, nezle, grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonu geçirirse su gereksinimi artar. Çocukların su ihtiyacı temiz içme suyu, meyve sebze suyu, çorba bitki çaylarıyla karşılanabilir. Besinleri hazırlarken ağzı kapalı şişelerde satılan temiz su kullanılır. İlk altı ay beş dakika kaynatılarak soğutulan içme suyu, altıncı aydan itibaren ağzı kapalı satılan içme suları verilir.

 
 
Copyright © BEBEK BESLENMESİ